„Страдание и спасение…“ на рождения ден на Елиас Канети

На 25 юли 2015 г., когато се навършиха точно 110 години от рождението на нобеловия лауреат за литература Елиас Канети, в родния му град Русе бе открит негов паметник. Творбата на скулптора Георги Чапкънов – Чапа бе дарена на община Русе от Сдружението за изследване в областта на наследството, етносите и сигурността СИОНЕС.

EC 04

По време на официалното откриване на паметника на Канети се срещнахме с хората, дошли да почетат събитието. Представихме им проекта „Страдание и спасение. Паметта за еврейските общности – гарант срещу омразата в обществото“. Поканихме ги да се запознаят с интервютата с представители на еврейските общности, които вече са в интернет – както на сайта www.pametta.com така и в Youtube канала „Страдание и спасение“. Разказахме за предстоящите събития: гостуваща изложба в Русе, Шумен и Варна, представяне на сборник, провеждане на конкурс за есе сред ученици.

EC 01 EC 02 EC 03

Защо използвахме този светъл повод да запознаем повече хора с нашия проект и резултатите от него? Ето мотивите ни:

Темата за Холокоста е изпитание за всяко общество – у нас тя не се познава достатъчно, а обществената й значимост може да се види не само във формите на отношение към „други“ и различни, но преди всичко към самите нас. Защото е важно не само да се изгради, но и да се поддържат отношения на търпимост и подкрепа на демократичните ценности, за да се преодолее възможността за насилствено противопоставяне, за да се постигне високо ниво на взаимопроникване и познаване. В този процес темата за Холокоста е своеобразен лакмус, проверка на възможностите ни за обучение в култура, което ограничава нетърпимостта в обществото до степен, определена от родения в Русе нобелов лауреат, писателят Елиас Канети, като мултикултурност.

Проф. д-р Николай Ненов, из предговор към сборника „Страдание и спасение. Паметта на еврейските общности в Русе, Шумен и Варна“