Духът и идеите на Елиас Канети оживяват във Варна

Варна, 02 ноември 2015 Гласът на Елиас Канети звучи от негов портрет… От сватбената снимка на прадедите се леят сефарадски мелодии в изпълнение на внучката… Това са само част от звуците и картините, включени в изложбата „Страдание и спасение. Паметта за еврейските общности на Русе, Шумен и Варна“, която бе открита на 2 ноември, вторник, в Археологическия музей във Варна.

Фамилен сватбен портрет, от който звучи музика

Фамилен сватбен портрет, от който звучи музика

Духът на Канети и разбирането му за мултикултурността като висша еманация на съжителството между отделните общности са сред основните послания на изложбата. Тя е резултат от теренно етноложко проучване, проведено по проект на сдружение „Европейски пространства 21“ в партньорство с регионалните музеи в Русе, Шумен и Варна. Във фокуса на проучването попаднаха 30 герои, представители на еврейските общности. Всички интервюта, както и други продукти по проекта могат да се видят на сайта www.pametta.com Проектът е финансиран от Програмата за подкрепа на НПО в България по ФМ на ЕИП.

Проф. д-р Николай Ненов, куратор на изложбата, Татяна Щерева, РИМ - Варна, Цвета Ненова - председател на сдружение "Европейски пространства 21"

Проф. д-р Николай Ненов, куратор на изложбата, Татяна Щерева, РИМ – Варна, Цвета Ненова – председател на сдружение „Европейски пространства 21“

Достойнство на изложбата е, че тя превръща устните истории на хората в документ, казва кураторът проф. д-р Николай Ненов. Основната ни цел е да съхраним и споделим местната памет с широка аудитория, твърди председателят на сдружение „Европейски пространства 21“ Цвета Ненова.

Героите разказват своите истории във видео интервюта

Героите разказват своите истории във видео интервюта

Ценен ефект на експозицията, резултат от проучването е, че споделяме с публиката историите на общностите в момент, когато толерантността и търпимостта към другите и различните са дефицит в обществото, каза Татяна Щерева, етнолог от екипа във Варна. Проектът даде възможност да се задълбочат проучванията на общностите в Варна, подчерта Татяна Щерева.

Празниците са една от множеството теми на разказите в експозицията.

Празниците са една от множеството теми на разказите в експозицията.

22 постера с текстове и изображения, музикални картини, видеоинтервюта, радиоапарат с интересна история допълват пейзажа на  експозицията. Изложбата остава във Варна до края на месец ноември, след това ще пътува за Шумен. Музейните педагози ще проведат занятия с ученици от средните училища, докато изложбата гостува в градовете.

Три поколения зрители на откриването във Варна.

Три поколения зрители на откриването във Варна.